Spożywanie grzybów leśnych – zasady bezpiecznej konsumpcji

W lasach rozpoczął się sezon na grzybobranie i choć czas spędzany na łonie natury to bardzo dobry
pomysł na relaks, nie należy zapominać o bezpieczeństwie – niestety co roku w wyniku zatrucia
grzybami do szpitali trafiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęstszą przyczyną zatruć jest spożycie
grzybów trujących, ale niepokojące objawy mogą wystąpić także po zjedzeniu nadmiernej ilości
grzybów jadalnych, w tym grzybów, które były w nieodpowiedni sposób przechowywane i
przyrządzane.

Grzyby leśne – o czym warto pamiętać:

  • Dzieci do 12. roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych, ani potraw, w których grzyby
    się znajdowały. Toksyny zawarte w grzybach łatwo przenikają do innych składników dania i
    mogą wywołać zatrucie, z którym młodemu organizmowi z niewykształconymi jeszcze
    enzymami, odpowiedzialnymi za trawienie trudnej jest walczyć – wzrasta ryzyko poważnego
    uszkodzenia narządów wewnętrznych, a nawet wystąpienia stanu zagrożenia życia.
  • Grzybów leśnych nie powinny spożywać także kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami pracy
    układu pokarmowego, osoby starsze.
  • W przypadku dzieci starszych oraz dorosłych należy stosować się do podstawowych zasad,
    które zmniejszają ryzyko wystąpienia zatrucia:
    -nigdy nie należy spożywać grzybów, jeśli nie ma pewności czy są jadalne;
    -trujących grzybów nie spożywa się, nawet jeśli zostaną poddane dłuższej obróbce termicznej;
    -duszenie, smażenie grzybów, podawanie ich z gęstym sosem czy smażoną cebulą zwiększa
    ciężkostrawność potrawy i jej kaloryczność;
    -nie należy spożywać grzybów surowych, nieświeżych, pleśniejących, z oznakami chorób,
    zebranych na terenach zanieczyszczonych;
    -grzyby należy spożywać z umiarem, jedzenie ich w nadmiernych ilościach może wywołać
    niestrawność, nawet jeśli są to grzyby jadalne;
    -przed przyrządzeniem potrawy, grzyby należy dokładnie umyć i oczyścić ze wszystkich
    zabrudzeń.
  • Nie należy bagatelizować objawów zatrucia, nawet jeśli po jakimś czasie same zaczną
    ustępować. Objawami zatrucia mogą być:
    -nudności i wymioty;
    -biegunka, ból brzucha;
    -bóle głowy, zawroty głowy;
    -bóle mięśni i stawów;
    -podwyższona temperatura ciała;
    -zaburzenia świadomości;
    -drżenie ciała.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy wezwać pomoc medyczną lub udać się do
    szpitala. U osoby przytomnej można sprowokować wymioty (treść żołądka warto
    zabezpieczyć do badań), nie należy podawać alkoholu i mleka. Osobę nieprzytomną należy
    ułożyć w pozycji bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe. Dalsze leczenie powinno
    odbywać się w szpitalu – najczęściej obejmuje płukanie żołądka, podanie zawiesiny węgla
    aktywowanego, nawadnianie pacjenta, monitorowanie czynności narządów, w krytycznych
    sytuacjach może być konieczny przeszczep wątroby.
  • Do lekarza powinny zgłosić się także osoby u których nie wystąpiły objawy zatrucia, pomimo
    spożycia potrawy, którą zatruł się ktoś inny – objawy mogą pojawić się później.
  • Należy zachować ostrożność również podczas zbierania grzybów:
    -nie należy wybierać się do lasu w pojedynkę;
    -nie należy zbierać grzybów w lasach, których nie znamy, po zmroku, podczas złej pogody;
    -należy mieć przy sobie sprawny, naładowany telefon;
    -podczas spaceru z dziećmi, należy uważać, by nie kosztowały rosnących/zbieranych grzybów;
    -nie należy zbierać grzybów młodych, niewykształconych – łatwo pomylić gatunki;
    -grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków (torby foliowe przyspieszają psucie
    grzybów);
    -w razie wątpliwości można zasięgnąć porady grzyboznawcy (w Wojewódzkiej Stacji
    Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do
    13:00, ulica Kujawska 4, więcej informacji: https://www.gov.pl/web/wsse-bydgoszcz/grzyby).
< POWRÓT
Copy link
Powered by Social Snap